Vanaf dat je een klein jongetje of meisje was weet je het al: je wilt DJ worden. De wereld rondreizen, op de grootste festivals en mooiste podia jouw favoriete muziek laten horen. Maar met alleen plaatjes draaien red je het tegenwoordig niet; je moet ook zelf muziek maken. Na twee jaar prutsen is daar DE plaat waar je echt 100% blij mee bent. En dan?
Afmixen en masteren
Voordat je een label kunt benaderen, of de track onafhankelijk kunt uitbrengen, dient de kwaliteit van je track van hoog niveau te zijn. Laat je muziek dus professioneel afmixen en masteren. Afmixen betekent dat alle instrumenten perfect met elkaar in balans gebracht worden. Het masteren brengt vervolgens een balans aan tussen de verschillende stereomixen, zoals volume, frequentie en dynamiek.
Demo’s versturen
De meeste dancemuziek wordt uitgebracht via een record label. Grote kans dat je jouw muziek ook via een (bepaald) label wilt releasen. Je kunt de meeste labels een demo sturen via hun website of direct per e-mail. Upload je track naar Soundcloud, zet ‘m op private en stuur de link op. Vergroot je kansen door kort iets over jezelf en vooral over je track te vertellen. Als jij niet kunt vertellen waarom jouw track bijzonder is, waarom jij hem vet vindt, dan kun je hem beter niet sturen. Blijf dan net zo lang produceren totdat je een track maakt waarvan je dat wel kunt.
Als je een label hebt gevonden die jouw track wil uitbrengen, kunnen ze heel veel voor je doen. Maar wat dat precies is, verschilt per label en is voornamelijk afhankelijk van hoe groot het label is. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat ze het artwork maken, je track aanleveren bij alle portals, je track pitchen bij Spotify en pluggen bij de radio, en PR en andere promotie op zich nemen. Groot of klein label, zorg dat alle afspraken duidelijk zijn en op papier staan!
Onafhankelijke releasen
Als je demo niet wordt opgepikt door een label, maar je wilt de track toch uitbrengen, dan kun je dat ook doen zonder label via een zogenaamde “independent music distributer”. Maar je muziek onafhankelijk uitbrengen kan ook een bewuste keuze zijn. Een label houdt namelijk een groot deel van jouw royalties in. Als beginnende producer is het niet ongewoon om 70% in te leveren, waardoor je zelf bijna niks overhoudt. Waááát zoveel?! Ja 😭
Als je om wat voor reden dan ook ervoor kiest om je muziek onafhankelijk te releasen, zijn er verschillende online tools die je daarvoor kunt gebruiken. Bij een aantal tools kun je voor een vast maandelijks bedrag al je tracks naar de portals sturen. Dan zijn vaak ook alle inkomsten 100% van jou. Maar vergeet niet dat je dan zelf een heleboel zaken moet regelen, zoals artwork, licensing en promotie.